Details
O proizvodu
Basmati pirinač - aromatični, glazirani pirinač dugog zrna.
Svojstva
Basmati pirinač se po strukturi i karakteristikama zrna ubraja u najkvalitetnije sorte pirinča. Prepoznatljiv je po itrazito dugom, mekom zrnu i jedinstvenoj slatkastoj aromi. Poznat u svetu kao aromatičan pirinač, ova sorta je omiljena kod kuvara za spremanje specijaliteta bogatog ukusa. Pri spremanju jela, zrna se ne slepljuju, zadržavaju izduženu formu dok se volumen duplira. Preporučuje se za spremanje raznih garnira i u kombinaciji sa povrćem, ribom ili morskim plodovima.
Način pripreme
Pirinač dobro isperite, ocedite i ostavite u hladnoj vodi oko 30 minuta. Nalijte vodu u odnosu 1:3 (jedna mera pirinča na tri mere vode) i zagrejte do ključanja. Dodajte pirinač u vodu i posolite. Po želji dodajte puter ili maslinovo ulje. Poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta, dok pirinač ne omekša. Sklonite sa vatre i dobro ocedite. Na kraju začinite po ukusu. Prijatno!