Details
Svojstva
Griz od raži se dobija od zrna raži prve i druge klase, prethodno prečišćenog od primesa i površinskih nečistoća. Tehnološkim postupkom mlevenja i prosejavanja dobijamo ražani griz.
Lekovita svojstva: protiv šećerne bolesti, anemije, Bazetove bolesti, tegoba u klimaksu, migrene, zatvora, za poboljšanje krvi i nervnog sistema.
Sastojci
Ražani griz.
Način pripreme
Ražani štapići
1 šolja ražanog griza, 2 šolje speltinog brašna, 1 kašičica soli, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 šolje semenki lana ili susama, 1/2 šolje ulja, 1 šolja mlake vode i malo krupne soli. Sve sastojke pomešati i zamesiti u gusto lepljivo testo. Rukama oblikovati štapiće i ređati u tepsiju na pekarski papir. Štapiće premazati uljem ili vodom, posuti semenkama ili krupnom solju. Peći 15-20 min na 220°. Prijatno!