Details
Laurus nobilis – lovor začin 25 cm, lorber ili lovorika je od davnina cenjena i rado gajena biljka. Poreklom je sa mediterana i najveću vrednost dobija u Starogrčkoj i Rimskoj kulturi kada se po tradiciji venčić od svežih grančica lovora davao pobednicima atletskih igara, pesnicima, besednicima i posebno značajnim ljudima. U toplijim krajevima raste na otvorenom u vidu visokog i razgranatog žbuna ili drveta. U našim uslovima ne može da dostigne tu visinu, već je to najčešće niži žbun. Spororastuća je vrsta i jako dugovečna tako da ako se uzgaja u velikoj saksiji uz adekvatne mere nege može da naraste i do 2m visine. Neophodna je zaštita sadnice tokom zime unošenjem u prohladnu prostoriju. Cveta žutim cvetovima nakon čega se zameću plodovi u pazuhu listova. UJednako dobro uspeva i u saksiji ili žardinjeri u zatvorenom prostoru ukoliko ima dovoljno svetlosti. Pogoduju mu plodna i dobro drenirana zemljišta, poželjna je povremena prihrana tečnim i sporootpuštajućim đubrivom. Potrebno je redovno zalivanje, naročito mlade biljke a opet paziti da tlo nije konstantno mokro kako ne bi došlo do truljenja korena. Najbolje je dobro zaliti biljku a višak vode ocediti iz podmetača. Listovi su sjajni i kožasti, jako aromatični, na dodir kruti. Mogu se preko cele godine kidati, sušiti i koristiti kao dodatak jelima. Začini su jako korisni za ljudski organizam jer sem što daju specifičnu aromu jelu pomažu da se hrana lakše vari i da se bolje iskoriste hranljive materije. Etarsko ulje lovora se izuzetno ceni u farmaceutskoj i parfimerskoj industriji jer ima antiseptičko, baktericidno i fungicidno dejstvo.