FAQ
1. Kako da izaberem dobar kuvarski nož?
Odgovor:
Biraj nož od nerđajućeg čelika ili karbonskog čelika, sa punim sečivom koje ide kroz dršku (full tang). Drška treba da bude ergonomska i stabilna u ruci. Preporučena dužina je 20 cm.
2. Da li se drvena daska za sečenje može prati u mašini za sudove?
Odgovor:
Ne. Drvene daske mogu da se iskrive ili popucaju u mašini. Peri ih ručno toplom vodom i sapunom, i odmah ih osuši peškirom.
3. Koja je razlika između štapnog blendera i običnog blendera?
Odgovor:
Štapni blender je ručni i koristi se direktno u šerpi ili činiji – odličan je za supe i sosove. Obični blender je samostalan aparat sa posudom – idealan za smutije i gustu hranu.
4. Kako da sprečim da mi tiganj od nerđajućeg čelika lepi hranu?
Odgovor:
Zagrej tiganj pre nego što dodaš ulje i sastojke. Hrana će se sama „odlepiti“ kad se lepo zapeče. Takođe, nemoj da pomeraš hranu prerano.
5. Koja je razlika između rendeta sa više strana i ravnog rendeta?
Odgovor:
Rende sa više strana (tzv. box grater) ima različite površine za grubo, srednje i sitno rendanje, kao i za seckanje. Ravno rende ima samo jednu funkciju i štedi prostor.
6. Mogu li koristiti metalne špatule u teflonskim tiganjima?
Odgovor:
Ne. Metal može oštetiti neljepljivu površinu. Koristi silikonske, drvene ili plastične špatule.
7. Koliko često treba da oštrim kuhinjski nož?
Odgovor:
Ako često kuvaš – oštri ga profesionalno na svakih 3-6 meseci. Kod kuće koristi oštrač (honar) jednom nedeljno za održavanje ivice.
8. Da li je mikser sa stalkom bolji od ručnog miksera?
Odgovor:
Za veće količine testa i dugotrajno mešanje – mikser sa stalkom je jači i efikasniji. Ručni mikser je lakši, jeftiniji i dovoljan za osnovne poslove.
9. Kako da očistim cediljku ako se zapuši?
Odgovor:
Potopi je u toplu vodu sa sirćetom i sodom bikarbonom, zatim je očetkaj starom četkicom za zube. Izbegavaj guranje hrane nazad u mrežicu – to je glavni uzrok zapušenja.
10. Zašto se vaga razlikuje od mera u šoljama i kašikama?
Odgovor:
Šolje i kašike mere zapreminu, dok vaga meri težinu – što je tačnije. Posebno je važno kod pečenja, gde su precizne mere ključne.